Biografi - cv

1920
Den 12 maj föds Lage Lindell på Idungatan i Stockholm. Deltar under gymnasietiden i en teckningstävling i Stockholm skolor. Träffar Per Olov Zennström.

1938
Studentexamen på reallinjen i Norra Real.

1938-40
Studerar språk vid Stockholms Högskola. Militärtjänst.

1940
Delar med tre teckningar i Nationalmuseums utställning Unga tecknare.

1941-46
Går på Konstakademien i Stockholm.

1942
Debuterar på Konstsalongen Tysta Gatan, där han ställer ut tillsammans med Armand Rosander och Gunnar Svensson.

1943/44
Delat i en utsmyckningstävling för A 1:s lokaler arrangerad av Sven X:et Erixson med målningen Rövarbandet.

1943
Deltar i Unga tecknare med tre teckningar.

1944
Deltar i elevutställningen i skyddsrummet vid Hötorget med två målningar.
Visar på Konstakademiens elevutställning Dekorativ komposition med tre arbetare.

1944/45
Skulpterar för Eric Grate.

1945
Får Ester Lindahls stipendium på 5.000 kronor i tre år. Reser till Danmark. Deltar i Unga tecknare med fem teckningar, varav Nationamuseum köper en. Under mars-april deltar Lage Lindell i utställningen Internationell ung konst på Östgöta Nation i Uppsala med fem målningar.

1946
Gör omslaget till Clartés 1 maj-nummer.

1946-48
Resor till Paris, Spanien och Nordafrika.

1947
Deltar i utställningen Ung Konst på Färg och Form i Stockholm med fem målningar.

1948
Gifter sig med Kerstin Mellberg. Lage Lindell presenteras i OBS 28/1, Nutidskonst VI, en teckning från ateljén reproduceras. Ställer ut tillsammans med Lennart Rodhe och Egon Møller Nielsen på Galerie Blanche i Stockholm. Deltar i utställningen 40-tal i Lund. Deltar i den stora svenska konstutställningen i Oslo.

1949
Gör omslag till Konst och Kultur. Gör tillsammans med Olle Bonniér, Pierre Olofsson och Lennart Rodhe förslag till utsmyckning av tunnelbanan, som refuseras av SS. Deltar i utsmyckningen av Världssportutställningen. Deltar i utställningar i bland annat Gävle och Göteborg och Svensk Konst på Galerie Blanche. Deltar i utsmyckningstävling för GCI med förslaget Spel. Teckningar i Utsikt. Lage Lindell deltar i en hälsning till Världsfredkonferensen i Paris från svenska konstnärer.

1949-52
Målar på Ven.

1950
Sonen Johan föds. Färgsätter hus i Svedmyra. Deltar i Riksförbundets för bildande konsts utställning Ny realitet.

1951
Deltar med ett linoleumsnitt i Konstnärernas Fredskommittés grafikmapp 11 bilder för freden.
Presenteras i serien Den unga konsten i Stockholmstidningen. Skriver artikel om Publiken och konsten i Svenska Dagbladet den 24 oktober, ingår i serien Perspektiv på 40-talet. Är en av initiativtagarna till ett upprop för fred inför Fredskonferensen i Stockholm.

1952
Presenteras i Radiotjänsts konstserie Det unga måleriet. Ställer ut på Galerie Blanche i Stockholm.

1953
Deltar i Unga tecknare med fem teckningar.

1953-54
Arbetar med stengodsrelief för hovrätten i Sundsvall.

1954
Deltar i utställningen Junge Schwedische Kunst i Stuttgart.

1955
Deltar i Nordiska Konstförbundets utställning Arte Nordica Contemporanea i Rom. Deltar i Unga tecknare med tre teckningar. Deltar med några gouacher i en utställning på Sturegalleriet i Stockholm. Lage och Kerstin Lindell skaffar sommarhus i Herrvik på Gotland.

1956
Tillsammans med Lennart Rodhe, Olle Bonniér, Karl Axel Pehrson och Pierre Olofsson gör Lage Lindell utsmyckning av matsalen i Astra/Södertälje. Deltar tillsammans med de fyra ovan nämnda och Arne Jones i utställningen 6 i Malmö. Ställer tillsammans med akademiekamraten Jakob Weidemannn ut på Färg och Form i Stockholm.

1957
Deltar i ¨minnesutställningen¨ över 1947 års män på Färg och Form. Under augusti-sepember arrangerar Konstfrämjandets utställningen Folket till konsten på Liljevalchs, Lage gör en affisch.

1957-58
Arbetar på Gellerstedts litografiska anstalt med bland andra Sven Olof Ehrén och Stig Claesson.

1958
Deltar i en utställning på Skövde Konsthall.

1958-61
Arbetar Lage Lindell med Emalj för Västerås stadshus.

1960
Blir invald i Konstakademien. Går i spetsen för en svensk konstnärsprotest mot förföljerna av de franska intellektuella som skrev under De 121:s manifest.

1961
Deltar i utställningen 8 emaljmålare på Malmö Museum. Får stipendium på 3.000 kronor. Deltar i april i en utställning över 1947 års män i Spånga Församlingshus.

1961-62
Får Konstakademiens arbetsstipendium på 10.000 kornor.

1962
Deltar i den stora och betydelsefulla vandringsutställningen 12 svenska målare i USA, i ca 20 museer. I november deltar Lage Lindell i utställningen Svensk konst på Galerie Blanche. Deltar i Sveriges Allmäna Konstförenings utställning Svart och vitt på Konstakademien i Stockholm.

1963
Gör dekor och dräkt till Birgit Åkessons balett Ikaros på Operan. Blir Solna Stadsfullmäktiges kulturstipendiat. Ställer ut gouacher på Galleri Ateneum i Lund. Blir medlem i Ecklesiastikdepartementets rådgivande åttamannagrupp som konstnärsrepresentant. Deltar i Nordiska konstförbundets utställning i Helsingfors.

1964
Deltar i debatten kring Moderna Museet och förordar ett museum för konstarternas samband vid Sergels Torg. Ställer ut på Konsthallen i Lund. Är med i juryn för Vintersalongen på Liljevalchs Konsthall. Deltar i utställningen NU 64 på Norrköpings Konstmuseum. Är med i prisnämnden för tidningen VI:s omslagstävling. Deltar i samlingsutställning i Skövde Konsthall. Ställer ut på Färg och Form i Stockholm.

1964-65
Gör stor väggmålning i Solna stadshus.

1965
Deltar i Solna Allmäna Konstförenings utställning på Solnagalleriet. Konstnärsklubben ordnar utställningen KAOS (konstnärernas allvar och skämt) i Kungsträdgården den 15-16 maj. Deltar i juryn för höstsalongen i Lunds Konsthall. Får Sveriges Allmäna Konstförenings stora resestipendium på 20.000 kronor, för vilket han kommer att resa till Rom. Deltar i biennalen i Tokyo, reser till Japan.

1966
Deltar i en utställning med modern svensk konst i bl.a. Västtyskland, Jugoslavien, Österrike och Polen. Gör affisch åt Amnesty International med anledning av soaré för politiska fångar på Stadsteatern i Stockholm. Separatutställning i Konsthallen i Skövde. Stig Claessons monografi om Lage Lindell utkommer på Bonniers, nr. 11 i serien Bonniers små konstböcker.
Galleri Karlsson och Galleri Observatorium i Stockholm ger ut en Sydafrikamapp, där Lage Lindell deltar med en litografi. Träffar tryckaren Ove Löf.

1966-67
Lage, Kerstin och Johan bor i Rom. Deltar i Arts Councils utställning med svensk konst i England. Reser till England.

1967
Deltar i biennalen i Sao Paulo, reser till Brasilien. I juni visas samma utställning i Göteborgs Konsthall. Gör sin första serigrafi med Ove Löf.

1968
Deltar i utställningen 1947 års män på Skånska Konstmuseum i Lund. Får konstnärsbelöning av svenska staten. I oktober har Lage Lindell separatutställning på Konstakademien i Stockholm. Delta i utställningen Människa på Samlaren i Stockholm.

1969
Gör för Multi 69 en uppblåsbar plastdocka.

1970-72
Arbetar med Utsmyckning vid Umeå Universitet (akryl på betong).

1971
Riksutställningar gör en vandringsutställning med målningar, gouacher och teckningar av Lage Lindell.

1973
Samlingsutställning i Dakar, Senegal. Lage reser till Afrika och insjuknar i den blodsjukdom han sju år senare skulle avlida av.

1974
Ulf Linde arrangerar utställningen 40-tal på Konstnärsbolaget.

1975
Får Prins Eugen-medaljen.

1976
Utställer tillsammans med Alvar Jansson på Göteborgs Konsthall.

1977
Thomas Millroth ger ut en bok om 1947 års män: Rum utan filial, Cavefors förlag. Thomas Millroth och Ragnar von Holten producerar för Riksutställningar vandringsutställningen 1947 års män. Deltar i utställningen Samtida svensk konst i Mexico. Reser till Mexico. Separatutställning på Waldemarsudde i Stockholm. Ställer ut på Västerbottens Läns Museum i Umeå. I mars 1977 sänds ett TV-program om Lage Lindell inspelat föregående sommar i Herrvik. Besök hos en grafiker (prod. J.Stevens).

1978
Reser till Japan. Skänker en målning till Allendemuseet, som stöd för motståndet i Chile.

1979
Ställer ut i Helsingfors och Oslo i Nordiska Konstförbundets regi. Gör två valaffischer åt Vänsterpartiet Kommunisterna: Stoppa rustningsvansinnet och Bekämpa utslagningen. Deltar i utställningen Emalj på Liljevachs. Beate Sydhoff intervjuvar Lage Lindell i Konsten 79, Konstfrämjandets årspublikation.

1980
Ställer ur de sista årens produktion samman en svit med 47 gouacher, teckningar och serigrafier, Sjukhussviten, avsedd att filmas av TV. Den 15 mars avlider Lage Lindell av sin blodsjukdom. Thomas Millroth gör radioprogrammet: Den som kan ska tala. Deltar med landskapsmålningar i Ars Baltica, Visby.

1981
Utställning på Konstakademien i Stockholm, Västerås Konstmuseum och Skövde Konsthall. SAK ger ut monografin över Lage Lindell, text av Thomas Millroth. Nils-Petter Sundgren gör en TV-film om några av Lages bilder.

Efter Lages död har ett flertal större utställningar gjorts bl.a. Lunds Konsthall, Moderna Museet i Stockholm, Centre Culturel Suèdois, Paris, Galleri Astley i Uttersberg, Örebro Konsthall, Växjö Konsthall, Åmells Konsthandel i Stockholm, Konstakademien i Stockholm och Galerie Bel’Art i Stockholm (2012).
Galerie Bel'Art, Stockholm, 2014

Litteratur:
Det unga måleriet, Radions konstatlas 2, 1952
Gunnar Bråhammar, Konkretisterna, Bilden på muren, Lund 1965
Stig Claesson, Lage Lindell, Bonniers små konstböcker, 1966
Stig Claesson, Lage Lindell, katalog, Skövde Konsthall, 1966
Carlo Derkert, Lage Lindell, katalog IX Bienal de Sao Paulo, 1967, NUNSKU
Thomas Millroth, Rum utan filial, Cavefors, Lund 1977
Ulf Linde, Lage Lindell, katalog, Nordiskt Konstcentrum 1979
Beate Sydhoff, Lage Lindell – iaktagaren, Konsten 79, Konstfrämjandet 1979
Thomas Millroth, Lage Lindell, årsbok SAK 1981
Thomas Millroth, Lage Lindell - Gouacher, Galerie Bel'Art, Stockholm 2012
Thomas Millroth, Lage Lindell - Teckningar,
Galerie Bel'Art, Stockholm, 2014